Turističke destinacijerss
Sve za odmor

Potkategorije

Nacionalni Parkovi Crne Gore

np_logo

Nacionalni parkovi su predjeli posebne ljepote i značajnih i rijetkih prirodnih pojava. Oni čine ekološku i geografsku cjelinu koja se posebnim zakonom izdvaja i štiti.

Prostori nacionalnih parkova DurmitoraBiogradske goreSkadarskog jezeraLovćena i Prokletija čine 7,7% teritorije Crne Gore. Svaki nacionalni park karakteriše specifična prirodna i kulturna baština.

Nacionalni parkovi su odgovorni za zaštitu i upravljanje, pripremu i implementaciju programa zaštite, kontrolu korišćenja prirodnih resursa, utvrđivanje unutrašnjih pravila i promociju, u skladu sa relevantnim zakonima i aktima.

Zahvaljujući svojim vrijednostima, nacionalni parkovi imaju ne samo nacionalni već i međunarodni značaj. Tako se nacionalni park Durmitor sa kanjonom rijeke Tare, od 1980. godine, nalazi na UNESCO-voj Listi svjetske prirodne baštine. Rijeka Tara ima status Rezervata biosfere (MAB) od 1977. godine. Nacionalni park Skadarsko jezero ima status Značajnog ornitološkog područja (IBA) od 1989. godine, a 1995. godine je upisan na Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja (RAMSAR).

Član su Europark federacije, međunarodne organizacije nacionalnih parkova, sa sjedištem u Grafenu u Njemačkoj, sa preko 400 članica iz 40 zemalja Evrope.

Takođe, od 2013. godine Javno preduzeće za nacionalne parkove (JPNPCG) postalo je član Međunarodne unije za zaštitu prirode IUCN - najveće svjetske mreže organizacija i stručnjaka za zaštitu prirode.

Izvor: NP CG.

Putovanje sasvim uzduž a još više poprijeko, najviše ovuda ali još više onuda... kroz šareni crnogorski kontinent.

Crna Gora je džepni rječnik raznolikih pojmova, iskustava, emocija, prizora, suprotnosti, krajnosti. Malo i gusto, takvo je stanje ovdje - jer je i sam prostor sabijen, sa svim ostalim što uz njega ide. Iznenadni uzleti u prohladne visine i brzi silasci na nadmorske nule Mediterana.

Pejzaži koji se mijenjaju na ubrzanoj traci. Vidici koji se otvore pa pobjegnu nekud iza točkova, rasipajući se po putu i zvečeći kao ispali alat. Trenje o skrivene, tijesne drumove i naslage boja na njima. Valjanje kroz slutnje svakojakih mirisa, kroz krševe u kojima cvjeta stijenje i kroz livade iz kojih štrĉe litice cvjetova i trava, pa onda, bez predaha i upozorenja, ukusi beskrajnih širina i pučine koje se obraćaju svima - mameći svakoga i divno varajući svakoga, a u stvari pomjerajući granice svačijih čula.

Autor: Jovan Eraković

Info: Rute nijesu preporučljive za velike kampere i neiskusne vozače mobilnih kamp kućica!

4 godine prije
nikad ne ističe
846
4 godine prije
nikad ne ističe
1137
4 godine prije
nikad ne ističe
946
4 godine prije
nikad ne ističe
994

Vezano za ovu kategoriju